MİGREN NEDİR?

MİGREN NEDİR?

Çoğunlukla ataklar halinde gelen ve ataklar 4 ile 72 saat arasında değişen tek taraflı, zonklayıcı, bulantılı bir baş ağrısı tipidir. Migren genellikle hafif, orta ve şiddetli ağrılar biçiminde kendini gösterir. Atak dönemlerinde veağrının şiddetine göre kişinin normal günlük yaşam aktivitelerini engelleyebilir, kişi ve çevresindekilerin yaşam standartlarına zarar verebilir. 
Migren erkeklerde kadınlara oranla daha azdır.

Migren Atakları Nelerdir?
Baş ağrısı önceki dönem: Duygudurum (anksiyöz – depresif) değişikliği, yorgunluk, kas ağrısı, iştah artışı, dikkat eksikliği
Migrenli hastaların dörtte birinde görülür. Aura dönemi (5-60 dk sürer): Vücutta iğnelenme, uyuşma, görsel rahatsızlık (zikzak çizgiler, ışık patlamaları, çevreyibulanık veya siyah-beyaz görme)
Baş ağrısı dönemi (4-72 saat sürer): Ağrı genel olarak sıklıkla tek taraflı ve zamanla her iki tarafta da hissedilen, Zonklayıcı (nabız atar gibi ağrı), bulantı veya kusmanın eşlik ettiği, ışığa ve sese aşırı duyarlı olan (bazen kokuya duyarlılık) bir dönem
Baş ağrısı sonrası dönem (süre ağrının şiddetine göre değişmektedir): Duygudurum (anksiyöz – depresif) değişikliği, aşırı yorgunluk, kas ağrısı, iştah artışı, dikkat eksikliği, sindirim sistemi değişiklikleri.
 
Migren Baş Ağrısının Nedeni?

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Migrenin beyin kan damarları ve elektriksel sinir uyarısını ileten kimyasal maddelerdeki değişikliklere bağlı olduğu düşünülmekte ve bu değişikliklerin sebebiyle ilgili araştırmalar halen sürmektedir. Araştırmalar, eğer anne-babadan birinde migren varsa, çocukta da olma olasılığının %40 olduğunu gösteriyor. Eğer her ikisinde de migren varsa, çocukta da %75 olasılıkla migren görülecektir.

Kadınların çoğunda adet kanamasından hemen önce östrojen hormonu miktarlarının azalması migren ağrısına yol açabilir.

Migreni Tetikleyen Faktörler Neler?
Yiyecekler:
Eski peynir, çerez, çikolata, yoğurt, soğan, incir, karaciğer, kafeinli yiyecekler, monosodyum glutamat (MSG) içeren yiyecekler, tütsülenmiş (füme) ya da salamura balık/et, koruyucu madde olarak nitrat/nitrit eklenmiş gıdalar (sosisli sandviç, sucuk, salam)
İçecekler:
Kahve, çay, kafeinli meşrubatlar, diyet soda, alkollü içkiler (özelikle kırmızı şarap, bira, viski)
Katkı Maddeleri:
Sodyum nitrit (sosisli sandviç, işlenmiş etler), monosodyum glutamat (MSG) (Çin yemekleri ve birçok restoran yemekleri), aspartam (sakızlar, diyet içecekler, et, süt, yumurta ve birçok protein içeren besinde aspartam vardır), tiramin (eski peynir, kırmızı şarap, bakla, salamura edilmiş veya işlenmiş yiyecekler), fenolik flavonoidler (elma, kabuksuz meyvalar, üzüm)
İlaçlar:
Antibiyotikler (tetrasiklin, griseofulvin), antihipertansifler (nifedipin, kaptopril), hormonlar (oral kontraseptifler, östrojenler), histamin-2 blokerleri (simetidin, ranitidin), vazodilatörler (nitrogliserin, izosorbid dinitrat)
Duyusal ve Duygusal Uyaranlar:
Titreşen/parlak/fluoresan ışıklar, parlak gün ışığı, kokular (parfüm, kimyasal maddeler, sigara), endişe, aşırı üzülmek veya aşırı sevinmek, depresyon, aşırı heyecan, stresten veya baskıdan kurtulma
Yaşam Tarzı Değişiklikleri:
Zaman farkı, çok fazla ya da az uyumak, aç kalmak, kafeinsiz kalmak, aşırı egzersiz yapma, fiziksel veya zihinsel yorgunluk, öne eğilmek (örn. bahçe işleri yaparken), ağırlık kaldırmak veya zorlanmak, rutin yaşam biçiminde değişiklik (örn. vardiya çalışması veya tatiller), çok fazla veya çok az uyku, allerji, cinsel yönden uyarılma, sigara.
Diğerleri:
Adet dönemi (regl), hava/mevsim/barometrik basınç değişiklikleri, deniz seviyesinden çok yukarıda bulunmak

Belirtilerinizin başka bir fiziksel sorundan değil migrenden kaynaklandığından emin olmak için, lütfen doktorunuza başvurunuz. Belirtilerinizi gözden geçirdikten ve sizi muayene ettikten sonra doktorunuz migren olduğunuzu söyleyecek ya da diğer olasılıkları ekarte etmek için ileri testler isteyecek, eğer migren varsa tedaviye başlayacaktır.

Migren Tedavisi ?

Günümüzde, migreni tamamen ortadan kaldıran henüz bir tedavi yoktur. Ancak migren ataklarının önlemeye yönelik ilaçlar günümüzde mevcuttur. Etkili bir tedavi için migren atak dönemlerini iyi bilmek ve baş ağrısının gelişmesini önlemek için erken dönemde tedavi önemlidir. Kişinin sosyal yaşantısı, migreni tetikleyen etkenlerde uzak kalması ve düzenli nöroloji uzmanı ile tedavisi gerekmektedir. Toplumda yanlışlıkla sinüzit tanısı konulmuş hastalar, yüksek oranda nörolojik bir hastalık olan migren baş ağrısıdır.

Çok sık atak geçiren migren hastaları için hekimler genellikle önleyici ilaç tedavisini tercih etmektedir. Tedaviler doktorların önerdiği şekilde uygulanınca atakların sıklığı ve şiddeti azalabilmektedir. Ayrıca migrenin ilaç dışı tedavi yolları da mevcuttur, ancak ilaç tedavisine destek olarak kullanılmaktadır.

Dikkat Edilmesi Gereken !

Bazı hastalar ilaçların kendilerine bağımlılık yapması korkusuyla hiçbir medikal tedavi almaksızın ağrıyı yaşamayı tercih etmektedir. Ancak bu çok yanlış ve eksik bir bilgidir. Çünkü sık ve şiddetli migren ağrıları günlük yaşam aktivitelerini engellemenin yanı sıra kronik migrenli hastalar haline gelmektedir. Bu nedenle tedaviyi geciktirmek aslında tam iyileşme şansını azaltır. Sonrasında tedavilerin yanıtı da azalmaktadır.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
WhatsApp 0530 393 47 49