Op.Dr.Mehmet ARIKOĞLU

Op.Dr.Mehmet ARIKOĞLU

Aşil Tendiniti

Aşil tendonu, ayak bileğinin arkasında kaval kemiğine paralel olarak uzanır. Topuk kemiğinden başlar ve kaval kemiği boyunca yukarı doğru uzanır. Vücudumuzun en güçlü tendonudur. Bu tendonun inflamasyonuna ise aşil tendiniti denir. Ayak bilek arkası ağrılarının en sık sebebidir.

Bu tendon yürüme ve koşma sırasında topuk kemiğini yukarı kaldırma görevi görür. Uzun süre ayakta kalma, yürüme ve koşma aşilde aşırı stres oluşturur. Bu durum tendinitle sonuçlanabilir.

Aşil Tendiniti

Tendonun inflamasyonuna tendinit denir. İnflamasyon aslında ödem demektir. Bu yumuşak doku ödemi sağlıklı dokuların aşırı kullanım, yaralanmalar veya hastalıklarda olan şişme, ağrı ve hassasiyetlerdir. Ensık tendonun topuk kemiğine yapışma yerinde  görülür, kalsifikasyon ve kemik çıkıntıları oluşabilir. 

 

Sebepleri:

Aşil tendinit ile ilişkili özellikli bir yaralanma yoktur. Problemin temeli aşile binen tekrarlayıcı ve aşırı kullanıma bağlı streslerdir.

Aşil-Tendiniti

Kısa sürede vücuda binen aşırı yük, hızlı kilo alma, uzun süre ayakta kalma, düztaban ayakkabı kullanma risk faktörleri arasındadır. 

 

Klinik Bulgular ve Şikâyetler:

  • Sabahları aşil tendonu boyunca ağrı ve sertlik
  • Aktivite artışı ile aşil tendonunun topuğa tutunduğu yerde ağrı ve hassasiyet artışı
  • Egzersiz sonrası ağrı
  • Tendonda kalınlaşma ve şişlik olur

 

Fizik Muayene:

Fizik  muayene sonrası teşhisten emin olmak için ultrason, röntgen ve MR görüntüleme yapılır. 

Röntgen kemik çıkıntılarını ve kalsifikasyonları iyi gösterir. MR ise aşil tendonu  çevresinde ödem gibi yumuşak doku bozukluklarını gösterir. 

 

Tedavi:

Ameliyat Dışı Tedavi Yöntemleri:

Birçok hasta ameliyat dışı tedavi yöntemlerinden fayda görür. Fakat şikâyetlerin geçmesi birkaç ayı bulabilir. Rahatsızlığın tedavi süreci genellikle 3 aydan fazla sürmektedir. 

Dinlenme:

Aşil tendonunun istirahate alınması çok önemlidir. Bunun için tendona yük bindiren aktivite artışı durdurulmalıdır. Özellikle ağrıyı kötüleştiren aktivitelerden kaçınılmalıdır: Merdiven çıkma, bisiklet sürme ve parmak ucuna kalkmamızı gerektiren aktivitelerden uzak durmamız gerekir. 

Buz Uygulama:

Buz uygulaması çok faydalıdır. Gün boyunca 3 saatte bir 10 dakika buz uygulayın. Buz direkt cilde temas etmemelidir.  Doğrudan cilt üzerine arada herhangi bir kumaş olmadan yapılan buz uygulamaları buz yanıklarına neden olabilir. Jel torbaları veya buz aküleri uygulamada kolaylık sağlayabilir. 

Cerrahi Tedavi:

6 ay boyunca tüm tedavilere yanıt vermeyen durumlarda tendinitin yerine ve hasar miktarına bağlı olarak cerrahi düşünülür.

Gastroknemius kasına, aşil tenon gerginliğini azaltmak için uzatma ameliyatı yapılır.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
WhatsApp 0530 393 47 49